Brandveiligheid...

Ontruimings- en/of vluchtplannen laten maken?

Het opstellen van een ontruimingsplan vergt veel kennis, eisen, verplichtingen en moet voldoen aan wettelijke voorschriften. Wet- en regelgeving kan nogal eens veranderen. Het opstellen van een ontruimingsplan welke voldoet aan alle eisen en wetgeving kunt u dus beter aan een specialist overlaten. Buiten het opstellen van het ontruimingsplan kunnen wij deze,  bij wetswijzigingen en/of wijzigingen van uw zijde, ook up-to-date houden.
Zo loopt u minder risico tijdens een calamiteit.

Collaris Brandveilig is gevestigd in Heesch, Noord-Brabant. Door onze goede prijzen en professionele, overzichtelijke ontruimings- en vluchtplannen, krijgen wij aanvragen uit heel Nederland. Wij hebben jarenlange ervaring met op opstellen van deze plannen en omdat we ook bouwadvies leveren, zijn we altijd up de hoogte van de relevante wet- en regelgeving. Wij maken ontruimings- en vluchtplannen voor alle soorten branches zoals kinderdagverblijven, kantoorpanden, scholen, industriële bedrijfsgebouwen en terreinen etc. Ook voor woongebouwen of kamerverhuur in woningen kunnen wij deze plannen leveren.

Wettelijke grondslag:

Of een ontruimingsplan verplicht is, wordt bepaald door het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL) en/of door de Arbowet. Het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL) schrijft voor wanneer in een gebouw een brandmeldinstallatie, als bedoeld in NEN 2535, verplicht is. Indien een gebouw is voorzien van een brandmeld-/ ontruimingsinstallatie (BMI/BMC) ben u verplicht ook een ontruimingsplan met ontruimingsplattegronden te hebben. In sommige gevallen raden wij echter ook aan om vluchtplannen te laten maken als u geen BMI in het gebouw heeft, zodat uw bewoners, personeel of bezoekers in geval van een calamiteit weten hoe te vluchten.

Wij kunnen voor u ook een inventarisatieformulier restrisico's, een aanstellingsbrief bedrijfshulpverlener en calamiteiteninstructie, taak- en veegkaarten maken, die uw bhv organisatie bij een ontruiming handvaten kan geven.

Normering en regelgeving:

Onze vluchtplannen worden getekend volgens de nieuwe NEN-EN-ISO 7010, de herziene NEN 1414 en de NEN 8112. Wij vinden het belangrijk dat de informatie op de tekening helder en overzichtelijk moet zijn. Daarom maken wij de vluchtplannen in principe op A3 formaat. Het vluchtplan kan, indien gewenst, worden uitgebreid met een instructiekaart over wat te doen bij een ongeval, brand of ontruiming. De ontruimingsplannen die wij maken zijn conform de NEN 8112.

Werkwijze:

Eerst maken we voor u een offerte op basis van uw wensen. Wanneer u akkoord bent met onze offerte, maken we een ontruimingsplan in concept. Dit doen we op basis van door u aangeleverde informatie. Na het opstellen van het concept ontruimingsplan neemt een van onze adviseurs contact met u op. Op verzoek kunnen wij ook bij u langskomen om de huidige situatie te bekijken. Indien blijkt dat er iets ontbreekt of foutief is opgenomen in het concept ontruimingsplan, zal dit worden aangevuld en-of worden gewijzigd in het definitieve ontruimingsplan. Na goedkeuring ontvangt u de digitale definitieve versie in pdf per mail.